SiS530 @133MHz (GA-5SMM/Soyo 5SSM) setup, benching, tweaking

Discussion relating to Socket 7 hardware.
User avatar
Witte
Newbie K6'er
Posts: 18
Joined: Sun Sep 28, 2008 11:30 am

Postby Witte » Mon Nov 10, 2008 9:48 am

Rev 1.3 here, shouldn't that be better? :P

ICS 9248BF-81 PLL?

User avatar
Stedman5040
Veteran K6'er
Posts: 269
Joined: Mon Sep 05, 2005 4:22 pm

Postby Stedman5040 » Mon Nov 10, 2008 10:08 am

Who knows?

Anyway I'll take a look at the pll tonight. My chipset northbridge heatsink does get quite hot at 133MHZ so I have installed a small chipset cooler fan. I am running a ATI9250PCI card with the onboard SISVGA disabled in Windows. I am running Windows ME on the set up at the moment but I can run Linux Ubuntu Hardy Heron as well. Anyway running at 133MHZ is certainly a no go for the onboard 512k cache and even at 124MHz the cache is decidedly dodgy. However the board is quite happy running at 4.5x133 with any of the K6plus chips that I have at around 2.0V. One of the chips I have even runs at 1.9V@600MHz.

I can get into Windows at 667Mhz using a K6-2+/550 at 2.3V but it is far from stable. Unfortunately there is no temperature monitor on the board, and it may be the temperature that is causing the problems at this speed and voltage.

Stedman

DonPedro
K6'er Elite
Posts: 568
Joined: Wed Jul 27, 2005 2:11 pm

Postby DonPedro » Mon Nov 10, 2008 11:42 am

@stedman

I am really eager to hear about your wc-experience at 667mhz ....

User avatar
Stedman5040
Veteran K6'er
Posts: 269
Joined: Mon Sep 05, 2005 4:22 pm

Postby Stedman5040 » Mon Nov 10, 2008 1:21 pm

Witte,

The pll on my revision of the board is an IC works W153BH

Peter,

I'll keep you posted as soon as I get any results. The socket A clamp should arrive this week.

Stedman

User avatar
Stedman5040
Veteran K6'er
Posts: 269
Joined: Mon Sep 05, 2005 4:22 pm

Postby Stedman5040 » Tue Nov 18, 2008 5:29 am

I have the clamp for the water block now. I have tried some of the K6 3plus chips I have but have not found one yet that will post at 667Mhz at 2.3V or below.

I need to search out the rest of the chips I have to see if at least one of them that can post. If not I shall have to resort to the 2+ chips.

Stedman

User avatar
Witte
Newbie K6'er
Posts: 18
Joined: Sun Sep 28, 2008 11:30 am

Postby Witte » Tue Nov 18, 2008 7:14 am

What about using a TEC?

DonPedro
K6'er Elite
Posts: 568
Joined: Wed Jul 27, 2005 2:11 pm

Postby DonPedro » Tue Nov 18, 2008 7:14 am

great,

it is a start. I think you probably should not start with 667 mhz speed but should use k6speed to manually and stepwise go for it.

two possible reasons: first the wc-system could need some time to work efficiently and second, the cpu gets incredible hot at that speed before booting into windows because it is windows (nt4 and up) that puts the cpu immediately and continously into some kind of do nothing - state, which helps a lot to keep it as cool as possible. win98 needs a program like "rain" or similar that does exactly the same.

also you could check out first how much of a help the wc-solution actually is by using another system and comparing the temps reached here with the temps reached when using a normal fan.

I have managed to get a k6-2+570 reach 666mhz from within windows. I used an "ordinary" fan-system CAK-38 for cooling. it does produce some noise, but as long I do nothing (desktop), the system "works", I can open programs, but I was not able to run any bench successfully - the system freezed very quickly

User avatar
Stedman5040
Veteran K6'er
Posts: 269
Joined: Mon Sep 05, 2005 4:22 pm

Postby Stedman5040 » Tue Nov 18, 2008 9:37 am

Before I go looking to cool with a peltier I will try the Epox MVP3G2 board I have which I know will run 112fsb with no problems. At least with this board I can check temperatures at 618 @ 103 and 112 fsb speeds. Using a CAK38 on this board a K6 3plus cpu runs at about 35C at 600MHz plus.

Stedman.

User avatar
Stedman5040
Veteran K6'er
Posts: 269
Joined: Mon Sep 05, 2005 4:22 pm

Re: SiS530 @133MHz (GA-5SMM/Soyo 5SSM) setup, benching, tweaking

Postby Stedman5040 » Thu Feb 11, 2016 6:18 am

The HDD on my old Gigabyte G5-SMM set up finally gave up the ghost. I replaced it with an old WD 20GB HDD and put Windows 98se on it. After setting everything back up of course I tried the tweaks and then just went into Superpi.

System now is

Gigabyte GA5-SMM v1.2 (L2 disabled)
K6-3+ @ 600MHz (4.5x133)
2x256mb Kingston valueram @ 2-3-2-6
Voodoo 3 2000 pci (onboard vga disabled)
Windows 98 se

Essentially the same as before but with Windows 98se.

No warming up with Sandra but with WPCREDIT tweaks applied as before.

Superpi 1M @ 4m 47s

Was the old system crippled by Windows ME or Me!

Still not as fast as the Asus set up by Peter.

Stedman

DonPedro
K6'er Elite
Posts: 568
Joined: Wed Jul 27, 2005 2:11 pm

Re: SiS530 @133MHz (GA-5SMM/Soyo 5SSM) setup, benching, tweaking

Postby DonPedro » Thu Feb 11, 2016 9:17 am

Hello Stadman,

nice to hear from you again!

Last summer I suddenly had the urgent need to "play" again with my ss7-boards but ran into many troubles. my great pci-vga card (nvidia 5200, 128bit, 250/200mhz) needs its capacitors replaced and also suddenly my open-gl sub-system does not work any more. I gave up then because of time constraints but maybe I am coming back ...

Thanks for posting your experiences!

User avatar
kalabok
Senior K6'er
Posts: 147
Joined: Mon Nov 06, 2006 11:40 am
Location: germany

Re: SiS530 @133MHz (GA-5SMM/Soyo 5SSM) setup, benching, tweaking

Postby kalabok » Fri Apr 29, 2016 2:13 pm

Still playing around with old hardware? Nice!
I gave up with that some time ago, still an echo of good old days is lying around in my bench as a set of 10 K6 III+ CPUs ...
Hope you all guys are doing well, despite of work, weather and life in general. Keep up and greetings from Zurich, Switzerland!

Stephan


Return to “Hardware / Tech Corner”

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 5 guests